Okula Yeni Başlayanlayanlar İçin Tavsiyeler

Değerli velilerimiz, çocuklarınız okula başlarken onların uyum sürecini kolaylaştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler ve karşılaşabileceğiniz durumlar hakkında sizlere önbilgi vermek isterim.


– Okulla ilk defa tanışan çocukların taşıdıkları en yoğun his heyecan ve kaygıdır. Kaygının en temel nedeni; çocuğun bilinmezliğe attığı ilk adım ve sonraki süreçlerin nasıl ilerleyeceği konusunda kafasında ki soru işaretleridir. Heyecana eşlik eden kaygıyı hafifletmek ailenin elindedir. Sakin kalmaya çalışarak çocuğunuza güven vermeye çalışmanız işleri kolaylaştıracaktır. Kaygının özellikle ebeveyn ve çocuklar arasında bulaşıcı bir özelliği vardır. Siz kaygılıysanız, o da kaygılıdır.


– Çocuğun okul hayatında karşılaşacağı durumlar aileler tarafından abartılmamalıdır. Mesela, ´Okulda arkadaşlarınla çok güzel oyunlar oynayacaksın, çok eğleneceksin, çok mutlu olacaksın´ gibi cümleler çocukta bir beklenti oluşturur ve kafasında kurduğu mutluluk şeması sizin anlattığınız durumdan bambaşka birşey olabilir.


– Ebeveynlerin kararlı olması ve buna paralel tutum sergilemesi, çocuklarınızın uyum sürecini kısaltıcaktır.


– İlk gün, çocuğunuza eşlik etmeniz okulu keşfetmesi ve mekan hakkında merakını gidermesi için onu rahatlatacak bir ortam sağlayacaktır.


– Alışma süreci her çocuk için farklılık göstermektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, çocuğunuzun sizsiz geçireceği bir kaç saat, kafasında oluşabilecek  ‘Beni almaya gelecekler mi? Eve tekrar geri dönebilecek miyim?’ soruları cevaplamalıdır. Bunun için geliş ve gidiş saatleriniz hakkında ona bilgi verebilirsiniz. Bu yaş grubunda zaman kavramı tam olarak yerleşmediği için bu konuda öğretmeninin ona yardım edeceği bilgisini vermeniz onu rahatlatacaktır.


– Kısa ve net ifadeler kullanmaya özen gösterilmelidir.


– Ebeveynler, çocuklarının özgüvenlerini destekleyen cümleler kurarak onlara olumlu mesajlar vermelidir. Unutmamalısınız ki siz çocuğunuza güvenirseniz çocuğunuzda kendine güvenir.


– Aile ve okul işbirliği içinde olmalıdır. Çocuğa, aile ve okul tarafından verilen bilgilerin doğru ve tutarlı olması, kendini güvende hissetmesi için büyük önem taşır.


– Okula gitmek istemediğini dile getirebilir. Bu durumda, kendi sorumluluklarınızdan bahsedebilir ve okula gitmenin de onun sorumlulukları arasında olduğunu hatırlatabilirsiniz.


– Okula ulaşıldığında, çocuğunuzla vedalaşma sürecini uzatmamaya özen göstermeniz işleri kolaylaştıracaktır.


– Okul sonrası gününün nasıl geçtiği konusunda size bilgi vermek istemiyorsa buna saygı duymalı, ısrar etmekten kaçınmalı ve sabırlı olmasınız.


– Sizinle daha çok vakit geçirebilmek için ağlayarak ya da bitmeyen isteklerde bulunarak sabah evden çıkışınızı zorlaştırabilir. Bu tarz durumlarda kararlı olduğunuzu göstermelisiniz.


– Alışma sürecinde, çocuğunuzun önceden yapmadığı davranışları sergileyebilir ya da kazanmış olduğu becerilerinin tekrar başa döndüğünü görebilirsiniz.


Çocuklarınızın alışma süreçlerini sağlıklı geçerebilmeleri ve gelişim süreçlerinin takibi için sizlerle olacağım.    

 

Meltem Baytimur
Psikolog